Gonzaa, eli sisältöä

Kumpi on parempi, sisälle vai ulos asennettava 5G reititin?

Viidennen sukupolven 5G verkko on jo tosiasia Suomessa. DNA, Elisa ja Telia ovat kaikki avanneet verkkonsa ja markkinoille on tulossa monia päätelaitteita. Liikkuvaan käyttöön mobiilireititin kuten Netgear MR5200 on ainoa valinta. 5G verkon voi ottaa käyttöön kodin internetyhteydeksi. Tällöin pitää valita sisälle tai ulkotiloihin asennettava reititin.

Se kumpi näistä on käyttöösi sopiva riippuu käyttötarkoituksesta ja asuinpaikastasi. Ulos asennettava 5G reititin tarjoaa aina paremman kuuluvuuden, mutta on työläämpi asentaa ja ottaa käyttöön. 5G verkot käyttävät korkeampia radiotaajuuksia kuin 4G/LTE verkot. Korkeammat taajuudet tarjoavat lisää kapasiteettiä, mutta signaali vaimenee nopeammin. Seinät ja jopa ikkunat vaimentavat 5G signaalia merkittävästi. Alueilla joissa on vahva 4G verkko, päätelaite saattaa kytkeytyä siihen heikomman 5G signaalin sijaan. Tällöin tulisi hankkia laite joka tukee taajuuslukitusta, kuten esimerkiksi ZTE MC801A.

Yleisimmät 5G taajuudet ovat alle 6 gigahertsin (sub-6GHz) taajuudet sekä millimetriaallot (mmWave). Jo käytössä olevat Sub-6GHz taajuudet kuuluvat sisätiloissakin esimerkiksi Huawei CPE Pro 2 tai Nokia FastMile 5G Gateway reitittimillä. Ne voivat olla hyvä valinta kaupunkiasuntoihin tai taajamiin tukiaseman läheisyyteen. Maaseudulla ja taajamassa kauempana tukiasemasta parhaan kuuluvuuden varmistaa ulos asennettava 5G reititin kuten Zyxel NR7101 tai Huawei CPE Win.

Millimetriaaltoja käyttäviä 5G verkkoja ei Suomessa vielä ole (Toukokuu 2020), ja muutenkin niiden odotetaan yleistyvän ainoastaan tiiviisti asutuilla alueilla tai julkisissa tiloissa kuten juna- tai metroasemilla. Mikäli asuntosi läheisyydessä on joskus tarjolla erittäin korkean taajuuden mmWave 5G verkko ja haluat käyttää sitä kodin tai toimiston yhteytenä, pitää käyttöön ottaa ulkomodeemi kuten USA:ssa myytävä Linksys 5G Outdoor router on ainoa vaihtoehto.

Ulkotiloissa toimivan 5G modeemin asennus on työläämpää kuin sisätiloihin asennettavan 5G yhdistelmäreitittimen. Ulkotiloihin pitää vetää ethernet kaapeli, jossa kulkee sekä data että päätelaitteen tarvitsema käyttövirta. Joissakin tapauksissa asennus voidaan tehdä ikkunan karmin läpi ohuella ethernet kaapelilla, tai erityisellä laattakaapelisella ethernet läpiviennillä. Paras lopputulos saavutetaan kuitenkin kunnollisella ulkoasennuksella esimerkiksi talon seinälle tai katolle. Ulkoyksikön lisäksi tarvitaan sisätiloihin WiFi tukiasema, joka jakaa 5G verkon kannettaville tietokoneille, älytelevisioille ja muille kodin laitteille.

Sisätiloihin asennettavan 5G reitittimen asennus on helppoa. Siisti laite voidaan asettaa vaikkapa työpöydälle tai kirjahyllyyn, paikalle josta on hyvä näkyvyys ikkunalle. Tämä on vaivatonta, mutta huono kuuluvuus voi syödä 5G verkon edut. Pahimmillaan modeemi ottaa yhteyden ainoastaan hitaampaan 4G verkkoon. Ulkotiloihin kiinteästi asennettava verkko voi olla vaivan arvoinen jos alueellesi ei ole saatavissa valokuitua, tai se on asennuskustannuksiltaan liian korkea.