Gonzaa, eli sisältöä

Tutkimus: Merilevän lisääminen lehmän rehuun vähentää metaanipäästöjä merkittävästi

Tutkijat Queenslandin James Cook yliopistossa Australiassa ovat löytäneet tietyn tyyppisen merilevän, joka vähentää lehmien tuottamia metaanipäästöjä merkittävästi. Professori Rocky De Nysin johtama ryhmä totesi, että 2%:n kuivan merilevän lisääminen rehuun vähensi metaanipäästöjä 99%.

Metaani on kasvihuonekaasu ja sen vaikutus on yli 25 kertaa vahvempi kuin hiilidioksidilla. Yksittäisen lehmän vuosittaiset metaanipäästöt ovat 70 ja 120 kilon välillä. Tällä hetkellä lehmiä on maailmassa noin 1.2 - 1.5 miljardia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa lehmät tuottavat noin 26 prosenttia maan metaanipäästöistä, ja USA on vasta neljänneksi suurin naudan laiduntaja Kiinan, Brasilian ja Intian jälkeen.

Tutkimus nerilevän vaikutuksesta lehmien päästöihin sai alkunsa vuonna 2005, kun maitotilallinen Joe Dorgan huomasi että karja joka laidunsi meren vieressä oli terveempää. Hän ryhtyi syöttämään tilansa karjalle merilevän ja heinän sekoitusta. Tämä paransi lehmien teveyttä, sekä pidensi lehmien kiima-aikaa. Dorgan ei kuitenkaan ole ensimmäinen asian huomannut, vaan jo antiikin kreikassa sata vuotta ennen kristusta oli huomattu merilevän karjalle tuomat edut.

Vuonna 2014 Kanadalaiset tutkijat Rob Kinley ja Alan Freeden varmistivat Dorganin kokelun tulokset. Samalla he huomasivat, että merilevät vähensivät märehdinnässä syntyvien metaani pästöjen määrää. Kinley liittyi De Nysin tutkimusryhmään Australiassa, ja he kokeilivat yli kahdenkymmenen merilevälajin vaikutusta lehmien vatsalaukun toimintaan.

Osa lajeista vähensi metaanipäästöjä 50%, mutta niitä piti olla jopa 20% rehusta. Tämä määrä vaikeuttaisi rehun tuotantoa ja haittaisi lehmien ruoansulatusta. Lopulta tutkijat löysivät punaisen merilevän nimeltään Asparagopsis taxiformis, joka vähensi metaanipäästöjä yli 99% ja sitä rehuun sitä tarvitsi sekoittaa vain 2%. Asparagopsis tuottaa yhdistettä nimeltä Bromoform (CHBR3), joka reagoi märehtijöiden vatsassa ja vähenttää metaanin vapautumista.

Tutkimuksen alulle laittanut maatilan isäntä Joe Dorgan myi maitotilansa vuonna 2011 myydäkseen merilevällä terästettyä rehua kokopäiväisesti. Hänen yrityksensä, North Atlantic Organics, käyttää luontaisia keinoja merilevän tuotantoon ja käsittelyyn - esimerkiksi kuivaus tapahtuu auringossa ilman muuta energiaa.

Metaanipäästöjä vähentävän lehmänrehun yleistymisen esteeksi nousee sen tuotanto suurissa määrin. Esimerksiksi Australiassa suurin osa  maito- ja lihakarjasta laiduntaa sisämaassa, kaukana merilevän tuotantoalueista. Lisäksi Asparagopsis-levän tuotantoon pitäisi valjastaa arviolta 15000 hehtaaria kaupallista tuotantoa varten, sillä levän kerääminen luonnosta ei ole pitkällä tähtäimellä kestävä ratkaisu.

Lähde: Seaweed in Cow Feed Reduces Methane Emissions Almost Entirely