Gonzaa, eli sisältöä

Paras 5G reititin tai modeemi vuonna 2020

Viidennen sukupolven matkapuhelinverkot ovat jo käytössä. Uuden 5G teknologian erityisalue ovat entistä paremmat tietoliikenneyhteydet. Jo 4G tarjosi nopeita yhteyksiä, mutta 5G:n voi olla jopa kiinteää yhteyttä nopeampi vaihtoehto.

4G verkkojen tapaan, 5G:hen voidaan ottaa yhteyttä puhelimella tai pelkästään dataa siirtävällä modeemilla. Koska tekniikka on vielä uutta, on markkinoilla vasta vain muutamia laitteita. Ensimmäisen sukupolven laitteet käyttävät usein siirtymäajan NSA (non-standalone) teknologiaa, joten ne eivät välttämättä ole pitkän elinkaaren tuotteita.

Jos haluaa ottaa yhteyttä 5G verkkoihin jo nyt, niin vaihtoehdoista kannattaa valita paras. Tämän hetken laitteista kotikäyttöön parhaiten sopivia ovat sisätiloihin asennettavat Huawei CPE Pro ja Nokia FastMile laitteet, ulkotiloihin on saatavilla DNA:n myymä Huawei CPE Win modeemi. Ennen tilaamista kannattaa selvittää kumpi on omaan käyttöön sopivampi, sisälle vai ulos asennettava 5G reititin. Liikkuvaan käyttöön on tarjolla HTC:n 5G Hub laite, jota ei saa kiinteästi kotiverkkoon kiinni. Laitteita myyvät tällä hetkellä ainoastaan operaattorit (Elisa, Telia, DNA), ja ne ovat kaikki ensimmäisen sukupolven laitteita.

Mikäli on mahdollista odottaa, niin kannattaa odottaa toisen sukupolven laitteita. Tärkein ominaisuus on tuki 5G Standalone (SA) verkoille, joka mahdollistaa pienemmät viiveet ja piirisarjat ovat muutenkin kehittyneempiä kuin ensimmäisen sukupolven laitteita. Ensimmäisiä toisen sukupolven laitteita on tuomassa markkinoille Zyxel, jolla tulee myyntiin sekä ulos asennettava NR7101 modeemi, sekä kannettava NR2101 malli. Netgear Nighthawk M5 (MR5200) 5G matkareititin on myös tulossa myyntiin vuoden 2020 aikana.

Tarkkoja tietoja ei vielä ole saatavilla, mutta tuotteet perustuvat Qualcommin Snapdragon x55 modeemiin, joka on johtavan piirivalmistajan toisen sukupolven laite. Ensimmäisen sukupolven 5G modeemia, x50 mallia käyttää esimerkiksi Nokia FastMile.