Gonzaa, eli sisältöä

S-Pankki Siirto ja MobilePay -huijauksia pikavippifirmoilta?

S-Pankin Siirto ja MobilePay palvelut mahdollistavat rahan siirtämisen pankkitililtä toiselle helposti. Palvelut ovat käteviä vaihtoehto käteiselle ja niillä voi siirtää älypuhelimella rahaa pankkien välillä ilman viiveitä. Etenkin MobilePay on saavuttanut Suomessakin suuren suosion viime vuosina.

Siirto- ja MobilePay -palvelut on helppo tapa esimerkiksi ravintolalaskun jakamiseen tai käytetyn tavaran maksamiseen Huuto.net- ja Tori.fi-palveluista. Nämä tai vastaavat palvelut ovat maksuttomia tai hyvin edullisia. Älypuhelinsovellukset toimivat toimii Android- ja iPhone-puhelimilla ja puhelinnumero toimii tunnisteena. Valitettavasti palveluiden helppouden ovat löytäneet myös huijarit.

Perusteettomia rahapyyntöjä on Twitterissä kerrottujen tietojen mukaan lähetty salaisiin puhelinnumeroihin ainakin S-Pankin Siirto -palveluun:

Näköjään joku on keksinyt Siirto-palvelua hyödyntävän huijauksen. Minulle on tullut jo kaksi eri pikavippifirman siirtopyyntöä salaiseen kännynumeroon.
- Toni Willberg

S-Pankki on jo tietoinen asiasta ja huomauttaa käyttäjiä, että siirrot pitää aina hyväksyä erikseen:

Onneksi Siirto-palvelun pyynnöt pitää vielä itse hyväksyä ja pyyntöjen tullessa oudolta taholta, siihen toivon mukaan kukaan ei tartu. Harmillista, että huijarit yrittävät kalastella rahoja jo Siirto-palvelun kautta.
- S-Pankin asiakaspalvelu

Tämä huijaus on siis ilmeisesti jonkin Pikavippejä tarjoavan yrityksen huijausyritys Siirto-palvelussa. Mikään ei kuitenkaan estä lähettämässä MobilePay:n tai muiden rahasiiroviestien maksupyyntöjä mihin tahansa matkapuhelinnumeroon. Ei se ole hullu kuka pyytää vaan kuka maksaa?

Maksaminen on helppoa ja etenkin jos summat ovat pieniä, saattaa ne helposti epähuomiossa maksaa. Tämä on samantyyppistä kuin huijauslaskut, joita lähetetään yrityksiin etenkin kesäkuukausina. "Kesähessut" helpommin vahingossa niitä laittavat maksuun. Maksetun laskun tai mobiilimaksun rahojen takaisin saaminen ei välttämättä ole vaivan väärtti. Tähän huijarit varmasti luottavatkin ja toivovat myös, että vaikkapa vanhukset laittavat hämärämiesten rahapyynnöt tietämättään maksuun.

Onkin syytä olla tarkkana kun kännykään tulee epämääräisiä maksupyyntöjä tai postilaatikkoon odottamattomia laskuja. Mikäli sinua on yritetty huijata, niin laita viestiä Reddit-ketjuun, jotta tieto leviää ja mahdollisimman monelta kusettajilta jää rahat saamatta. Saatanan tunarit.

-- Attorney at Code, 12/03/2018