Gonzaa, eli sisältöä

Lufft WS10: IP-sääasema langattomalla WLAN-verkkoyhteydellä

Internetiin yhteydessä olevia sääasemia on maailmalla jo tuhansia. Saatavilla olevien laitteiden kirjo on kattava. Osa laitteista sisältää pelkästään lämpö- ja kosteusmittarit, ja osassa on tuuli ja UV-mittareita myöten kaikki herkut. Useimmat asemat toimivat paristoilla, joiden vaihtaminen on sijoitus paikasta riippuen helppoa tai hankalaa.

Yksi vaihtoehto paristoilla toimiville laitteille on Lufft WS10 sääasema. Laite toimii 24 voltin tasavirralla ja on kiinteästi asennettava, ja keskustelee langattomasti tavallisen langattoman WiFi-verkon yli lähiverkkoon tai internetiin. Vastoin useimpia edullisen hintaluokan malleja, WS10 ei sisällä liikkuvia osia (ns. Solid State Weather station). Sade mitataan Doppler-tutkalla ja tuuli lämpöelementillä.

Kiinteän virransyötön ja rakenteensa ansiosta WS10-laite on huoltovapaa eikä tarvitse kalibrointia. Se on näin hyvä valinta taloautomaatioon tai oman älykodin rakentamiseen. Laite mittaa lämpötilan, ilman kosteuden ja paineen, tuulen suunnan, sekä sateen määrän ja tyypin. Lisäksi laite kertoo UV-indeksin, auringon suunnan ja ympäristön säteilyn.

WLAN-verkon lisäksi Lufftin kanssa voi ottaa yhteyden sarjakaapelilla (RS-485). Viestintäprotokollana on WiFin kautta Lufftin oma UMB protokolla (binääri) ja sarjayhteydellä lisäksi Modbus ja UMB ASCII (2.0). Helpoiten laitteen saa käyttöön asettamalla Lufftin Configtool.NET -ohjelmalla Wunderground sivuston tiedot.

Hieman monipuolisempia ominaisuuksia helposti tarjoaa Meteohub-ohjelma, joka tukee useita Lufftin sääasemia. Meteohub toimii dataloggerina, joka kerää talteen dataa. Se tekee datasta automaattisesti graafit, mutta voi myös lähettää tiedot eteenpäin muihin palveluihin. Ammattilaiset ja innokkaat harrastajat voivat käyttää UMB tai Modbus väyliä suoraan.

Laitetta tuo Suomeen ainakin Moreall Oy ja BK-Hydrometa Oy. Lisätietoja Lufft WS10 sääasemasta löydät valmistajan tuotesivulta:  Lufft WS10 Smart Weather Sensor