Gonzaa, eli sisältöä

Subarun plugin-hybridi saattaa olla nimeltään Evoltis

Japanilainen autonvalmistaja Subaru on vahvistanut, että se tuo Yhdysvaltain markkinoille hybridimallin vuoden 2018 aikana. Nyt yritys on rekisteröinyt maassa Evoltis-tuotemerkin, joka saattaa olla käyttöön tuleva mallinimi.

Tuotemerkin hakemuksessa Subaru Corporation ei määrittele tuotemerkin Evoltis käyttötarkoitukseksi hybridijärjestelmää, latausjärjestelmiä tai yksittäistä mallia. On kuitenkin varmaa, että Subaru tuo USA:n markkinoille plugin hybridi -mallin vuoden 2018 loppuun menessä. Myös sähkömalli on tulossa, mutta vasta 2020-luvun alkupuolella.

Aiemmin tänä vuonna Subarun tekninen johtaja Takeshi Tachimori kertoi että autonvalmistaja tulee käyttämään Toyotan kehittämiä hybridi-teknologioita, jotka tulevat käyttöön myös Mazdan ja Suzukin autoissa valmistajien yhteisen yrityksen kanssa. Subarun ensimmäisen Hybridimallin tekniikan uskotaan tulevan pitkälti Toyota Prius Prime -mallista, tosin merkille tyypillisellä boxer-moottorilla. Vastaava malli oli USA:n markkinoilla jo aiemmin, mutta sen myynti lopetettiin vähäisen menekin takia.

Subarun ensimmäinen yhdysvaltain malli tulee perustumaan olemassaolevaan malliin, mutta New Yorkin autonäyttelyssä julkaistuun uusiutuneeseen Forester-malliin se ei tule perustumaan. Luultavasti kyseessä onkin versio merking crossover mallista. Crosstrek malli uudistui vuonna 2017, ja se perustuu uuteen Subaru Global Platform (SGP) rakenteeseen joka on suunniteltu toimimaan eri voimalinjojen kanssa. Suomessa Crosstrek-malli tunnetaan nimellä XV.

Uuden plugin-hybridin tekniikasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta pohjana toiminalla Toyota Prius Prime -mallilla pystyy ajamaan 40 kilometriä yhdellä latauksella. Crossoverin korimalli ja neliveto tulevat kuitenkin luultavasti verottamaan tätä, ja toimintamatka onkin mitä todennäköisemmin alhaisempi. Subarua ei tunneta pienen polttoainekulutusen ihmeenä, mutta plugin-hybridin tulisi kuitenkin parantaa kulutuslukemia huomattavasti etenkin kaupunkiajossa.

Viitteitä uutuuden tekniikasta Kiinassa julkaistu Hybridi-versio uudesta Forester-mallista. Siinä on Japanilaismerkin mukana uuden sukupolven sähköavustettu "Intelligent Boxer" voimalinja. Malli on tarkoitettu yksinomaan Kiinan markkinoille, mutta tekniikaltaan ja mallistoltaan Subaru käyttää samoja pohjaratkaisuja eri markkinoilla. Esimerkiksi Outback-malli on myynnissä pitkälti samanlaisena Aasiassa, Australiassa, Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa.