Gonzaa, eli sisältöä

Ulosasennettava Zyxel 5G modeemi-reititin (NR7101)

Zyxelin ulos asennettavat 4G reitittimet ovat saavuttaneet suosiota Suomessakin. Ne ovat osoittautuneet luotettaviksi laitteiksi jolla voidaan jakaa 4G verkko ulkoilmasta sisätiloihin niin koti- kuin yrityskäyttöön. Nyt Zyxel on julkaissut ensimmäiset tiedot ensimmäisestä viidennen sukupolven (5G) mobiiliverkkoja tukevasta laitteestaan.

Muotoilultaan uusi Zyxel NR7101 laite seuraa suositun LTE7460:n jalanjälkiä. Ulos asennettava modeemi / reititin toimii alle 6 gigahertsin 5G taajuuksilla, eli Suomessa 3.5 GHz taajuudella. Se toimii uuden sukupolven NR (New Radio) tekniikalla. Laite on suunniteltu asennettavaksi esimerkiksi talon katolle, ja se saa käyttövirtansa Power over Ethernet (PoE) tekniikalla.

Kehittynyttä antennitekniikkaa (4x4 MIMO) käyttävä laite on myös taaksepäin yhteensopiva neljännen sukupolven 4G verkkojen kanssa. Tulevissa 5G verkoissa laitteen luvataan kuitenkin olevan yli kaksi kertaa nopeampi kuin LTE/4G verkoissa toimivien laitteiden. NR7101:lle luvataan jopa kahden gigabitin sekuntivauhdin (2Gbps) maksiminopeutta. Vaikka huippuvauhdista kenttäolosuhteissa luultavasti jäädään, niin luvassa on silti kaikki kuparipohjaiset yhteydet peittoava suorituskyky.

Sään kestävä kotelo (IP67) pitää sisällään modeemin radioineen, antennin sekä tarvittavat liittimet (1 Gbit ethernet) ja kaksi micro SIM paikkaan. Edeltäjiensä tavoin NR7101 voi toimia joko siltaavassa tai reitittävässä tilassa. Siltaavassa tilassa modeemin voi kytkeä sisätiloissa sijaitsevaan reitittimeen. Reitittävässä tilassa laite hoitaa tämänkin tehtävän itse. Tästä eteenpäin verkkoyhteys voidaan jakaa talon sisällä joko ethernetin tai langattoman WiFi-verkon kautta.

Syyskuussa 2019 Zyxel NR7101:n saatavuudesta ja hinnoittelusta ei ole tarkempia tietoja.